Vindkraftshaveri i Jörn, 1 296 liter olja rinner ut i marken när tornet kollapsat.

2020-12-16

Ett 230 meter högt vindkraftverk rasade till marken utanför Skellefteå november 2020. 1 296 liter olja och 230 liter glykol rann enligt uppgift ut.

Vindkraftshaveriet i Jörn gör att 150 vindkraft tas ur drift. Ny Teknik skriver att olyckan har skett pga ett konstruktionsfel

WPD Scandinavia, planerar att bygga ett 20-tal liknande vindkraftverk på Vaberget i Sollefteå. ”Det är extremt ovanligt att sådant här händer och jag tycker inte att det finns anledning att vara orolig” säger bolagets VD i intervjun. Sveriges Radio, P4 Västernorrland rapporterar från olyckan.

SVT har filmat olycksplatsen i Jörn med drönare.

”Raset av vindkraftverket medförde att motorn rasade ned på den hårdgjorda ytan som kallas kranplan och som följd av detta så läckte alla vätskor ur motorn på kranplanen. Vätskorna som runnit ut ur motorn redovisas: 1 000 liter växellådsolja, 296 liter hydraulolja, 230 liter glykol.

Utdrag från Arctic Infras Skaderapport

Ny Teknik skriver om vindkraftshaveriet i Jörn samt tar upp att det inte är fösta gången en liknande olycka händer i Sverige. I maj 2020 faller motorn och propellerbladen från 139 meters höjd på ett vindkraft i Ersträsk utanför Piteå. Piteå tidning skriver om detta samt Sveriges Radio.