Bor någon ute i vildmarken?

2021-01-01

Förankra alla beslut hos dem som ska leva med konsekvenserna. Lyssna! Det finns inga tomma platser där vi kan ”dumpa” saker.

Existerar ens begreppet vildmark? Ja det kan man ifrågasätta. Det finns en tro och uppfattning att det finns natur där inga människor bor. Att man därför kan placera, exempelvis vindkraft eller gruvor, långt bort, där ingen påverkas. Men oftast är det så att människor faktiskt bor där och har gjort sen urminnes tider. De kanske inte är så många. Eller så har de varit fantastiskt duktiga på att leva hållbart, på riktigt, utan att lämna tydliga spår efter sig. All mark i Sverige brukas av någon.

Lennart Pittja som driver Sápmi Nature Camp berättar om det samiska livet och hur man varsamt brukat naturen i tusentals år. ”Allt bär på en historia. Varje topp, sjö och myr har ett samiskt namn som berättar om själva platsen. Bara för att det inte syns gamla ruiner så betyder det inte att detta aldrig varit bebott. Många kallar detta för vildmark. Men det här är Sápmi – samernas land. Vi har levt här i tusentals år och det här är allt annat än vildmark. Det är faktiskt min egen ”bakgård”, säger han.

Att kalla det här vildmark är att osynliggöra min kultur, min familj och mina förfäder. Här i området har vi bott sedan urminnes tider även om vi inte lämnat några spår.” 

Lennart Pittja
Se den vackra filmen från 2019 ”A hymn to home”.

”Det är ett intressant begrepp, det här med vildmark. Det är ett uttryck. Som när man ska beskriva det finaste man har i den här delen av världen, så säger man: ”Åh den orörda vildmarken”. Men det är ingen vildmark. Det här är ett kulturlandskap.” 

Lennart Pittja

Sápmi Nature Camp som drivs av Lennart Pittja, ligger på gränsen till världsarvet Laponia i norra Sverige. Missa inte att testa ”glamping” ute i naturen!